Kesäkaupunki Uusikaupunki

Uusikaupunki on pieni ja idyllinen rannikkokaupunki Varsinais-Suomen maakunnassa ja Vakka-Suomen seutukunnassa. Se sijaitsee Pohjanlahden rannalla, noin 70 kilometriä Turusta luoteeseen, ja onkin oiva reissukohde kesäiselle päivälle Turun lähistöltä. Ympäröiviä naapurikuntia ovat Kustavi, Laitila, pyhäranta, Taivassalo ja Vehmaa, joten Uuteenkaupunkiin mentäessä voi pistäytyä myös näissä pienissä kunnissa vierailulle. Asukkaita Uudessakaupungissa oli hieman yli 15 000 vuonna 2010. Kaupunki on kuuluisa muun muuassa kauniista venesatamastaan ja ruutukaavaan perustuvasta puutalokeskustasta.

Uudellakaupungilla on pitkä historia, sillä Kuningas Kustaa II Aadolf perusti kaupungin vuonna 1617. Tämä tekeekin Uudestakaupungista koko maamme 12. vanhimman kaupungin. Sillä on myös osansa koko maanosamme historiassa, sillä suuren Pohjan sodan rauha julistettiin täällä vuonna 1721.

uki

Uudenkaupungin nähtävyyksiä

Uudenkaupungin keskusta on rakennettu aikoinaan ns. ruutuasemakaavaa noudattaen, ja se onkin yksi maamme parhaiten säilyneitä empire-tyylin puutalokorttelialueita. Kortteleita on nykyään jäljellä noin nelisenkymmentä, ja niiden tunnusmerkkejä ovat muun muuassa leveät kadut ja suuret korttelit palokujineen. Uudenkaupungin keskustan kaduille on mukavaa eksyä hetkeksi ja vain kävellä sinne tänne. Autolla tulevan kannattaa huomioida, että monet keskustan kaduista ovat yksisuuntaisia.

Suomen Museovirasto kertoo, että Uudenkaupungin merkittävimpiä julkisia rakennuksia ovat Seikowin koulurakennus ja Uudenkaupungin kirjasto, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa torin laidalla. Kirjasto onkin yksi maan vanhimpia vielä toiminnassa olevia kirjastorakennuksia ja on perustettu vuonna 1861.

Vain kivenheiton päässä Uudenkaupungin keskustasta alkaa kaunis merimaisema ja idyllisiä saaria näkyy silminkantamattomiin. Pieniä saaria ympäröi Selkämeren kansallispuiston erittäin kirkkaat ja puhtaat vedet. Uusikaupunki herääkin henkiin aina kesäisin, ja torilta saa ostaa tuoretta mansikkaa, hernettä ja muuta herkkua. Torilla on myös useina viikonpäivinä pystyssä Iltatori, ja kaupungissa on myös monia aarreaittoja vanhojen tavaroiden ja antiikkien ystäville. Vakka-Suomessa sijaitsee monia mökkejä, ja mökkiläisten yksi suosikkiaktiviteeteistä on tulla Uuteenkaupunkiin päiväretkelle.

Uudenkaupungin venesatama on jo kolmesti valittu koko Suomen parhaaksi vierasvenesatamaksi, ja omalla veneellä saapuvat saavatkin nauttia sen palveluista. Venesataman lähettyvillä on kesäaikaan hurmaavia kesäkahviloita ja jäätelökioskeja, ja niistä saavatkin nauttia tietenkin myös muut kaupungissa vierailevat samalla kun katsovat veneiden lipumisesta Uuteenkaupunkiin.