Turun nähtävyyksiä

Turun saariston lisäksi Turussa on myös paljon muita nähtävyyksiä ja lomakohteena Turku onkin Suomen mittakaavassa aivan omaa luokkaansa. Kulttuuria on kaupungissa tarjolla paljon, siitä pitävät huolen alueen useat teatterit ja museot. Kaikkein tunnetuimmat ja vanhimmat nähtävyydet ovat listattuna tässä postauksessa. Myöhemmin käymme läpi vielä pienempiä ja vähemmän tunnettuja nähtävyyksiä, sillä niitäkin alueella riittää. Turku on turhaan parjattu kaupunki, sillä se on kokonaisuutena ehkä yksi parhaita kohteita mitä Suomessa on tarjolla.

Turun Linna

turun linna

Turun Linnan historia on vaikuttava. Linnan historia sai alkunsa jo 1200-luvun lopulla. Tämä jykevä harmaakivilinna oli aluksi Ruotsin kuninkaan käskynhaltijan ja sotilalaiden linnaleirinä. Vuonna 1556 Kustaa Vaasa nimitti Juhana-poikansa Suomen herttuaksi. Siitä sai alkunsa uusi vaihe linnan rakentamisessa. Tuolloin erakennettiin ylimmän kerroksen juhlasalit, kuningattarensali sekä kuninkaansali. Linnassa oli todellinen renesanssihovi. Kenraalikuvernööri Pietari Brahe vietti hoviaan 1600-luvulla Turun linnan esilinnassa. Kun hallinnolliset tehtävät siirrettiin toisaaalle, linnasta tuli lopulta vankila ja kruunun varastotila.  Vuoden pommituksessa 1941 linna tuhoutui todella pahasti. Heti sodan jälkeen linnassa aloitettiin massiivinen restaurointi joka saatiin päätökseen vasta 1961. Nykyään suurin osa kaikista linnan huoneista onkin restauroitu alkuperäiseen asuunsa. Vuodesta 1991 saakka Linnassa on lisäksi toiminut Turun kaupungin historiallinen museo.

Turun Tuomiokirkko

turun tuomiokirkko

Turun Tuomiokirkko seisoo jylhänä ja upeana keskellä Turkua, aivan Aurajoen varrella. Se on suomalaisille tuttu ja läheinen ja sen voidaan sanoa olevan kansallispyhäkkö. Kirkon kellot kertovat kaupunkilaisille keskipäivän hetken ja kutsuvat rauhanrukoukseen. Lähes jokainen suomalainen on varmasti kuullut edes kerran elämässään nuo kirkon kellot, sillä ne julistavat maahamme joulurauhan.

Kuten Turun Linnalla, myös Tuomiokirkolla on vaikuttava historia – sen tarina alkaa yli 700 vuoden takaa. Tuomiokirkkoa pidetään arvokkaimpana rakennushistoriallisena muistomerkkinä ja sitä on rakennettu vähitellen, aina 1800-luvun alkuun saakka. Sisustus kirkkoon on tehty pääosin Turun palon jälkeen.

Alunperin kivikirkon tilalla kohosi puukirkko. Kun Turku kohosi 1200-luvulla Suomen tärkeimmäksi kauppapaikaksi, Suomen hiippakunnan pääkirkko päätettiin siirtää kaupungin keskelle. Aiemmin se oli sijainnut Koroisissa, hiukan ylempänä Aurajoen varrella. Rakennusvaiheita oli kivikirkolla useita ja esimerkiksi uusi kekskiaikainen kuori rakennettiin 1040-luvulla. Tuolloin kirkkoa myös laajennettiin.

Tuomiokirkossa on useita hautoja. Pyhimysalttareille tarkoitetut kappelit ovat vuosien saatossa muuttuneet hautakuoriksi ja kirkon lattian alle on haudattu ihmisiä vuoteen 1784 saakka. Kansamme merkkihenkilöiden hautakiviä ja muistomerkkejä on nähtävillä eri puolilla tuomiokirkkoa.

Näitä kahta nähtävyyttä ei kannata missään nimessä jättää väliin, sillä molempia kohteita on hoidettu ja vaalittu suurella rakkaudella.