Viehättävä Naantali, osa 1

Ehkä hiukan yllättäen emme ole vielä tähän mennessä käsitelleet Naantalia ollenkaan – korkeintaan olemme sivunneet sitä muissa postauksissamme. Nyt tähän on kuitenkin tulossa muutos, sillä tämä postaus on pyhitetty aivan kokonaan yhdelle Suomen ihastuttavimmista kaupungeista.

naantali ja meri

Historiaa

Naantalin kaupungin historia alkaa jo niinkin kaukaa kuin 1400-luvulta. Vuonna 1483 kirkolliskokous ehdotti, että Ruotsi-Suomen valtakunnan itäiseen osaan perustettaisiin oma nunnaluostarinsa. Ensin se perustettiin Maskuun, mutta paikka osoittautui huonoksi. Toisena vaihtoehtona oli Perniön Pyhäjoki, mutta sinne luostaria ei koskaan päädytty rakentamaan. Lopulta päätettiin, että luostari rakennettaisiin silloisen Raision Ailostennimeen. Luostari tulisi noudattamaan birgittalaisia sääntöjä ja sen alaisuuteen rakennettava kaupunki saisi kauppapaikan etuoikeudet. Luostarista tulikin hyvin pian todella suosittu kohde pyhiinvaellukselle. Luostarin merkitys kuitenkin romahti, kiitos Mikael Agricolan ja uskonpuhdistuksen. Kun viimeinen nunna kuoli 1500-luvun lopulla, lakkasi kaikki luostarin toiminta hänen myötään. Seuraavat kaksi vuosisataa Naantalilla meni alkuvuosiaan paljon huonommin. Kauppaoikeuksia oltiin rajoitettu ja itse asiassa koko kaupunkia uhkasi hävitys. 1628 Luostarikirkko ja koko kaupunki paloivat. Pietari Brahe vahvistutti etuoikeuksia, mikä toi piristystä kaupunkiin, mutta sitä ei kestänyt kauaa. Nunnat olivat opettaneet kaupunkilaisia kutomaan sukkia ja jossain kohtaa se olikin kaupungin ainut tulonlähde: sukkia kudottiin vimmatulla tahdilla ja niitä vietiin myyntiin esimerkiksi Turkuun ja Tallinnaan. Naantaliin rakennettiin tullihuone 1750-luvun lopulla. Tuolloin alkoi myös tähän päivään saakka kestänyt menestyksekäs kylpylätoiminta. Kunnolla Naantali rupesi nousemaan kukoistukseensa vuoden 1863 jälkeen. Suurin käänne nykyaikaisessa Naantalin historiassa tapahtui 1922, jolloin Kultarannan upea huvilatila muutettiin Tasavallan presidentin kesäasunnoksi.

Naantali tänä päivänä

Naantalin kylpylä

Naantali on tunnetuin suurelle yleisölle tietenkin kylpylöistään sekä Muumimaailmastaan, mutta myös Seikkalupelisaari Väskistä. Aivan viime vuosina Naantali on lisännyt jo entuudestaan suurta kiinnostusta lapsiperheiden parissa, sillä alueella on kuvattu supersuositut Risto Räppääjä-elokuvat. Kaupungissa järjestetäänkin kesäisin kierroksia, joissa perheet pääsevät tutustumaan elokuvan kuvauspaikkoihin.

Naantalin vierasvenesatama on todella viehättävä alue. Se on tunnettu idyllisestä sijainnistaan ja kuvat puhuvat puolestaan. Tunnelmassa on aistittavissa Välimeren rantakaupunkien tunnelmaa, etenkin kun ilta rupeaa pikkuhiljaa pimenemään. Rannasta matkailijat löytävät laajan valikoiman erilaisia kauppoja, pikkuputiikkeja, gallerioita ja toinen toistaan houkuttelevampia ravintoloita ja terasseja.

Ravintoloista mainittakoon tässä kohtaa muutamia henkilökohtaisia suosikkejamme. Naantalin Seurahuone sijaitsee hyvin keskeisellä paikalla vierasvenesataman edessä. Tunnelma on hienostunut mutta samalla kuitenkin kotoisa, ruoka ja juoma ovat laadukkaita ja palvelu on hyvää. Toinen mainitsemisen arvoinen ravintola on Trappi, jolla on pitkät perinteet. Trapista saa suussa sulavaa pippuripihviä ja lounas on lähes poikkeuksetta todella herkullinen. Trapissa kannattaa syödä etenkin suositusmenun annoksia, siillä ne tarjoavat kauden maukkaimpia herkkuja. Merisali on kolmas ravintola, jonka haluamme erikseen nostaa esille. Merisali tarjoilee loistavan merellisen buffetin joka päivä!

Yhteydet

Naantaliin pääsee monella eri tavalla. Sijainti on aivan loistava, sillä Turku on suoraan vieressä ja tämä tarkoittaakin, että kulkuyhteydet ovat toimivat ja monipuoliset näiden kahden kesäkaupungin välillä. Turun ja Naantalin välillä liikennöi jatkuvasti linja-autoja ja Turusta Naantaliin pääsee erinomaisesti myös meriteitse. Jos ei omista omaa venettä, voi matkan taittaa esimerkiksi höyrylaiva Ukko-Pekalla: se lähtee Turun keskustasta ja matkan varrella matkustajien on mahdollista ruokailla ja nauttia virvokkeita. Lisäksi matkasta tekee ikimuistoisen Turun saariston lumoavan kauniit maisemat ja tietenkin Ruissalon kuuluisat pitsihuvilat. Saaristo on muutenkin Naantalissa tietenkin todella läsnä koko ajan. Itse asiassa, vanhasta kaupungista on mahdollista päästä saaristoon jo muutamissa hetkissä. Naantali on muuten myös osa Saariston Rengastietä, jota esittelemme yksityiskohtaisemmin tulevissa postauksissamme.

 

Jatkamme Naantalista myöhemmissä postauksissa, sillä haluamme jakaa kunnolla kokemuksiamme tästä ihastuttavasta kaupungista!