Esittelyssä Nauvo

esittelyssä Nauvo

Paraisten kaupunkiin kuuluu ihastuttava kunta-alue nimeltä Nauvo. Tämä Turunmaan saaristossa sijaitseva kunta on noin 50 kilometrin matkan päässä Turusta ja sinne pääsee sekä autolla (matkustamalla lautalla meren yli) tai suoraan veneellä.

Itse olemme menneet Nauvoon sekä täyteenahdetulla henkilöautolla, että purjeveneellä. Ei varmaan tule yllätyksenä, että suosimme purjevenettä, sillä onhan siinä aivan eri lailla tunnelmaa kuin autossa istumisessa, vaikka toisaalta lauttamatkakin on ihan hauska. Autossa istuskellessa tulee lähes koko matkan pelattua nettipelejä, jotta aika kuluisi rattoisammin. Jos joskus haluat itse samanlaista ajanviihdettä matkaksi, niin tsekkaa tämä blogi. Kun menemme Nauvoon lautalla, pysähdymme aina, ihan aina, pienellä kioskilla Lossirannassa. Tätä viehättävää pikkukioskia on pitänyt jo 30 vuotta sama pitäjä! Kioskilta ostettuja herkkuja voi sitten nauttia rannassa samalla kun odottaa lauttaa saapuvaksi. Tunnelmallista ja nyt jo perinteistäkin!

Alue

Nauvon alue on muodostunut kahdesta pääsaarestä. Niiden lisäksi alueella on 3 000 pienempää saarta. Tämänkaltainen saaristoalue onkin erittäin omalaatuinen ja uniikki. Luonto ja maisema ovat viehättävän vaihtelevia, sillä täältä matkailijat ja asukkaat löytävät sisäsaariston reheviä ja vehreitä maisemia, mutta myös ulkosaariston karuakin karumpia kallioita. Vaikka paljon saarista on kokonsakin vuoksi asuttamattomia, on kaukana ulkosaaristossa silti saaria, joissa asuu väkeä ympäri vuoden.

Olemme viettäneet Nauvossa useina kesinä pitempiä aikoja ja voimme ihan käsi sydämellä sanoa, että Nauvo on yksi parhaita saaristoalueita Suomessa. Luonto on todellakin niin monimuotoisesti esillä tällä alueella, että sen ihasteluun ei ehdi milloinkaan kyllästyä. Lisäksi paikalliset ihmiset ovat todella sydämellisiä ja aivan vastaavaa emme ole muualla Suomessa nähneet. Palaamme Nauvoon kerta toisensa jälkeen! Jossain vaiheessa aiomme myös harkita muuttamista Nauvoon, sillä työmme siirtyy koko ajan enemmän etätyöksi. Se voisikin mahdollistaa ympärivuotisen asumisen saaristossa! Olemme siitä aika innoissamme, mutta palaamme siihen myöhemmin tarkemmin. Tiedä, vaikka blogi muuttaisi jossain kohtaa muotoaan ja kertoisikin elämästä etätyöläisenä saaristossa.Nauvon vierasvenesatama

Väestö

Kesäisin Nauvossa on paljon kesäasujia ja heitä onkin alueella yhteensä yli 10 000. Vakinaisesti alueella asuu noin 1 500 ihmistä. Kaikista asukkaista ruotsinkielisiä on noin 70 prosenttia.

Ruotsin kieli on myös yksi suurimmista syistä, miksi olemme niin viehättyneitä tähän alueeseen. Molemmat meistä on inhonnut ruotsia esimerkiksi yläasteella ja lukiossa, mutta vanhemmalla iällä olemme huomanneet suorastaan rakastavamme sitä. Nauvo onkin ihanteellinen paikka päästä harjaannuttamaan ruotsin kielen taitoja, toki paikallisten murre saattaa välillä hiukan aiheuttaa hankaluuksia, mutta pääasiassa olemme kyllä onnistuneet käymään ihan ymmärrettäviä keskusteluita ympäri Nauvoa. Etenkin turistinähtävyyksissä henkilökunta tietenkin osaa puhua suomea, joten ei tällä alueella todellakaan tarvitse väkisin ruotsia vääntää.

Nähtävyyksiä

Nauvon kirkkoja

Nauvo on varsinkin kesällä vähän samankaltainen kuin Naantali, siinä mielessä, että iltaa kohden sen tunnelma alkaa muistuttaa jotakin pienempää paikkakuntaa Etelä-Euroopassa, ehkäpä jopa jotakin Välimeren saaren pikkukylää. Valot, äänet, meren tuoksu, tasainen puheensorina ja lasten iloiset kiljadukset siellä välissä ovat suorastaan hypnoottisia. Veneen keinuessa laiturissa onkin todella ihanaa vain nauttia olostaan ja kuulostella, mitä ympäristössä tapahtuu. Paikallinen ruoka on myös etenkin kesällä maukasta ja se valmistetaan tietenkin kauden parhaista tuotteista.

Nauvon kirkko on yksi todella vaikuttava nähtävyys alueella. Kirkko on peräisin 1400-luvulta, ja se on pyhitetty Pyhälle Olaville. Kirkko on suomalaiseen keskiaikaseen tapaan harmaakivikirkko. Kuuluisin nähtävyys itse kirkossa on varmasti vuodesta Schwan-urut, jotka ovat peräisin vuodelta 1791. Kirkossa on myös tunnetusti todella hyvä akustiikka.

Toinen kirkko, joka kannattaa käydä katsomassa on Seilin kirkko. Se on nykyiään puukirkko, joka rakennettiin jo 1730-luvulla. Tunnettu tämä kirkko on erityisesti siitä, että saari, jolla se sijaitsee, toimi aikoinaan paikkana, johon spitaaliset karkoitettiin.

Nötön kirkko eli Abrahamin kappeli on vihitty käyttöön 1757. Se on saanut nimensä silloisen pitäjän kirkkoherran mukaan, joka oli siis Abraham Miödh vanhempi.

Olemme luonnollisesti käyneet kaikissa näissä kirkoissa ja pakko sanoa, että niissä sitä tuntee itsensä todella pieneksi, vaikka kooltaan nämä kirkot eivät tietenkään suuria ole. Mutta jo se tieto, että kirkot ovat iältään todella vanhoja, saa pienen ihmisen nöyrtymään ja miettimään kaikkea, mitä niiden seinien sisäpuolella onkaan nähty!