Kristiinankaupunki on länsirannikon helmi

Jos etsit ensi kesän kotimaan lomakohteeksi pientä kaupunkia, jossa on idyllinen viehätysvoima ja paljon aktiviteetteja, harkitse länsirannikolla sijaitsevaa Kristiinankaupunkia. Tämä kaupunki tarjoaa kahden eri maailman parhaat puolet; vanhoista puurakennuksin reunustetuista, historiaa huokuvista kaupungin kujista aina perinteisen suomalaiseen maaseutumaisemaan. Kunnan koko pituudelle ulottuvan rantaviivan ansiosta meri ei ole koskaan kaukana. Lue lisää tästä upeasta kohteesta!

Tutustu Kristiinankaupungin kulttuurimaisemaan

Kristiinankaupunki on tunnettu kulttuurimaisemansa ylläpito- ja kunnostushankkeistaan. Keskustan sadat vanhat puutalot on asemakaavalla suojeltu ja niitä on ehostettu vanhaa tyyliä kunnioittaen vuosien varrella. Lisäksi Peruksen kyläyhdistys otti projektikseen vanhan voimalaitosalueen kunnostamisen.

Erilaisista kulttuuriaktiviteeteista kiinnostuneille Kristiinankaupungissa on mukavasti vaihtoehtoja. Korsbäckissä järjestetään käsityöläispäiviä ja Henriksdal tarjoaa musiikkikursseja lapsille ja nuorille. Voit myös nauttia sukupolvelta toiselle siirtyneestä kansanmusiikista uudessa Dagsmarkin kerhotilassa, joka on rakennettu palaneen kerhotilan paikalle.

Kristiinankaupungista löytyy toki myös peruskaupat ja -kioskit, joissa onnistuu vaikkapa tarkistaa päivän keno tulokset. Apteekki sijaitsee aivan Kauppatorin kupeessa. Pysäköinti on täällä täysin ilmaista.

Koe länsirannikon luonnon kauneus

Alueella on upeaa luonnonkauneutta niin paljailla meriluodoilla kuin rehevissä metsissäkin. Voit täällä jopa tutustua Pohjanmaan rannikon korkeimpaan vuoreen! Historian ystävälle ehdoton kohde on Lapväärtin Pyhävuoren ympäristöstä löytyvä Susiluola, josta on löydetty ikivanhoja, ihmisten tekemiä esineitä 120 000 vuoden takaa.

Meren lisäksi Kristiinankaupungin liepeillä on muunkinlaisia vesistöjä: järviä ja jokilaaksoja. Tämä onkin veneilijälle ja toki muutenkin veden äärellä viihtyvälle oiva kesäkohde. Miltä kuulostaisi hellepäivän piknik rantakalliolla, lämpimän merituulen tuoksu sieraimissasi ja aaltojen kuohu korvissasi?

Kristiinankaupunki kuuluu Cittaslow-verkostoon

9. huhtikuuta 2011 Kristiinankaupungista tuli osa kansainvälistä pikkukaupunkiverkostoa nimeltä Cittaslow. Tämä verkosto perustuu Slow Food -liikkeeseen ja se keskittyy esittelemään kunkin kaupungin hyviä puolia ja tuomaan esiin sen ainutlaatuisia vahvuuksia. Liittymällä tähän verkostoon Kristiinankaupunki on pystynyt nostamaan asukaslukuaan, parantamaan vieraanvaraisuuttaan, vahvistamaan paikallisuuttaan ja luomaan lisää työpaikkoja asukkailleen.

Kristiinankaupunki on onnistunut houkuttelemaan uusia asukkaita tehokkaan markkinoinnin avulla. Kasvava väestö edistää kestävää kehitystä alueella luomalla lisää työpaikkoja ja kasvumahdollisuuksia. Tämän ansiosta ihmiset kaikilta elämänaloilta voivat olla osa elävää yhteisöä, joka arvostaa heidän panostaan ja tarjoaa heille tasapainoisen elämäntavan sekä pääsyn esimerkiksi laadukkaisiin koulutus- ja terveydenhuoltopalveluihin.

Kaupunki on myös hyötynyt parantuneesta vieraanvaraisuudesta olemalla osa Cittaslowia. Kristiinankaupungissa vierailevat tai majoittuvat ihmiset voivat odottaa kokevansa aitoa paikallista kulttuuria ilman, että paikka muuttuu turistirysäksi tai sen luonne muuttuisi merkittävästi. Lisäksi paikalliset ovat voineet osallistua paikallisuutta edistäviin hankkeisiin, kuten luomuviljelyyn, perinteisten käsitöiden ja taitojen elvyttämiseen ja alueen historiaan ja perinteisiin juurtuviin kulttuuritapahtumiin.

Vierailemisen arvoinen paikka

Kristiinankaupunki tarjoaa idyllisen pakopaikan arjesta. Ainutlaatuiset elämykset odottavat kaikenikäisiä vierailijoita. Kauniiden maisemien tutkimisesta paikalliseen kulttuuriin tutustumiseen, täällä on jokaiselle jotakin. Jos et ole jo tutustunut, lisää tämä kaupunki listallesi. Monet ovat kerran käytyään päättäneetkin jäädä!