Varsinais-Suomen tuntemattomat helmet

Sekä monille turisteille että paikallisille asukkaillekin Naantalin ja Nauvon kaltaiset kesäkohteet ovat ehkä jo varsin tuttuja. Nyt on aika kurkistaa, mitä muita helmiä tästä maakunnasta löytyykään!

Mathildedal – merellinen ruukkikylä, joka tarjoaa kulttuuria ja arkkitehtuuria

Mathildedal, toiselta nimeltään Matilda, sijaitsee Salossa. Pieni kylä on itsessään uniikki nähtävyys, joka kannattaa kokea ja nähdä omin silmin. Arkkitehtuurissa on havaittavissa historian havinaa, sillä kylä on rakentunut aikoinaan entisen rautaruukin ympärille. Ruukin perustamisen aikaan ei ollut tietoakaan kryptovaluutoista, mutta nyt niitä voi hankkia kätevästi osoitteesta https://ostabitcoineja.com/.  Nykyisin kylässä toimii niin majoitus- ja ravintolapalveluita kuin sympaattisia käsityöläisputiikkeja. Siemaile kauniina kesäpäivänä esimerkiksi päiväkahvit Petri’s Chocolate -suklaapuodissa vaahteroiden siimeksessä!

Tapahtumat pitävät kylän vireessä

Mathildedalissa järjestetään mielenkiintoisia tapahtumia pitkin vuotta. Joulun alla pienet kojut valtaavat kylän ja putiikit huokuvat joulutunnelmaa joulumarkkinoiden muodossa. Lisäksi juhlien järjestäminen luonnistuu vaivattomasti Matildan kartanon idyllisessä miljöössä.

Kylässä järjestetään tunnettujen artistien konsertteja aina silloin tällöin. Myös erilaiset vaihtuvat taidenäyttelyt täyttävät makasiineja tasaiseen tahtiin. Etenkin kesäisin kylä houkuttelee veneilijöitä pysähtymään ja paikka täyttyy niin melontakurssille tulijoista kuin laiturilla äänimaljarentoutusta harrastavista ihmisistä.

Littoinen tarjoaa mahdollisuuden rentoutumiseen järven rannalla

Littoinen sijaitsee vain kymmenen kilometrin päässä Turun keskustasta ja sinne pääsee kätevästi bussilla. Kuitenkin vielä harva on vieraillut tuossa kolmen kunnan liitoskohdassa. Littoinen on erityisesti tunnettu vanhasta Verkatehtaastaan, joka rakentui 1820-luvun alkupuolella. Verkatehtaaseen on muodostunut lämminhenkinen kyläyhteisö, joka järjestää niin avoimia piha-, kirpputori- kuin joulukalenteri tapahtumiakin. Koko Turun seudun avantouimareiden ykköskohde on Littoistenjärven rannalla sijaitseva Villa Järvelä. Erilaiset saunat ovat lämpiminä päivittäin ja avannossa pulahtamisen jälkeen on mahdollisuus rentoutua myös porealtaassa tai paljussa.

Vanhalinna huokuu maalaisromantiikkaa

Aurajoen rannalta löytyy myös paikka nimeltä Vanhalinna. Tuo mystinen kartanomiljöö on eritoten kesällä näkemisen arvoinen kohde. Kukkulan huipulla on mukavaa nauttia esimerkiksi piknikistä tai ihailla auringon laskua, joka heijastuu joen pintaan. Vanhahinnassa on myös pakohuone, jonne voi suunnata niin työ- kuin kaveriporukalla ratkomaan tietään ulos. Taiteen ja historian ystävä ihastuu sunnuntaisin auki olevasta Vanhalinnan museosta. Ohesta löytyy myös pieni museokauppa, Hildan puoti. Kesällä alueella on lampaita rapsuteltavana sekä kesäteatterin tarjoamia esityksiä kaikille kulttuurinnälkäisille.