Turun Silakka- ja Saaristolaismarkkinat

Eihän tätä Länsi-Suomesta kertovaa blogia voisi kirjoittaa mainitsematta maamme vanhinta kaupunkia ja entistä pääkaupunkia eli Turkua ensimmäiseksi! Turku on tunnettu etenkin kulttuurikaupunkina ja toimikin esimerkiksi vuonna 2011 Tallinnan kanssa yhdessä Euroopan kulttuuripääkaupunkina. Kaupungissa tapahtuukin paljon kaikenlaista ympäri vuotta, varsinkin kesäaikaan ja tietenkin jouluna, kun Turku toimii koko Suomen joulukaupunkina. Myös ruokascene on suuressa nousussa Turussa, ja monet viime vuosina avatut huippuravintolat kuten Muru ja Kaskis nostavat Turun arvoa ruokakaupunkina.

Alla on esitelty muutama iso vuosittainen ruokaan liittyvä tapahtuma, johon niin paikalliset kuin ulkopaikkakuntalaiset rynnivät suurissa määrin. Ellet ole vielä kuullut näistä tapahtumista tai vieraillut itse paikan päällä, tässä on hyvä hetki tehdä niin! Esimerkiksi Turun Silakkamarkkinat eli turuksi sanottuna ’silakmarkkinat’ alkavat tänään 20.10. 2016.

turun silakkamarkkinat1Turun merelliset markkinat huhtikuussa ja lokakuussa

Silakkamarkkinat järjestetään tänä vuonna 20.-23.10 2016 jo 38. kertaa.  Markkinat löytyvätkin tutulta paikaltaan eli Aurajoen varrelta sekä tält pualelt et toiselt pualelt jokke aivan ydinkeskustan läheisyydestä (turkua ymmärtämättömille kerrottakoon, että markkinat ovat siis sekä itäisellä että läntisellä puolella jokivartta). Paikan päällä on kojukaupalla kalastajia, käsityöläisiä ja muita myyjiä. Pääpaino markkinoilla on tietenkin silakan ja silakkatuotteiden myynnillä, mutta saatavilla on myös muita kalatuotteita laidasta laitaan. Kalatuotteista pitämättömille paikalla on myös vakiokojut makkaraa, kebabia jne. Kannattaa käydä maistamassa ainakin kuuluisia silakkapihvejä ja friteerattuja silakoita, ostaa lapsille lakupussi ja nauttia markkinoiden tunnelmasta!

turun saaristolaismarkkinat2Saaristolaismarkkinat taas valtaavat Aurajoen rannan aina huhtikuussa yhdeksi viikonlopuksi perjantaista sunnuntaihin. Tapahtuma toimii hyvänä kevään merkkinä paikallisille ja avaakin pitkän kevät- ja kesäkauden festivaalikauden. Tapahtuma onkin jo perinteinen ja järjestettiin esimerkiksi tänä vuonna 20. kertaa. Kävijämäärä markkinoilla kohoaa vuosittain moniin kymmeniin tuhansiin, esimerkiksi tämän vuoden huhtikuussa paikalle odotettiin 60000 – 70000 kävijää. Tapahtuman järjestäjänä toimii Turun Kalamarkkinayhdistys ry ja joka vuonna markkinoilla valitaan Kevään paras kalaherkku -kilpailun voittaja. Myytävänä on tietenkin erilaisia kalatuotteita ja niiden lisäksi muun muuassa saaristolaisleipää, juustoja, kalakukkoja, munkkeja ja makeisia ja monenlaisia käsitöitä. Kannattaa ehdottomasti maistaa vasta savustettua tai loimutettua lohta Aurajoen itärannalla!

turun saaristolaismarkkinat